Från skräp till smycken

Kids&Family har träffat Moette Rundblom som är en lovande silversmed och smyckesdesigner från Stockholm. Moette får både sin inspiration och sitt material från naturen, varför hon på så sätt även bidrar till att försöka bevara den.

  • Sommaren 2022 promenerade jag på stranden i Palma de Mallorca. Längst med vattenbrynet såg jag små vackra stenar i olika färger. När jag tittade närmare såg jag att det inte alls var några stenar utan små glasbitar i olika färger och former. Glasbitarna var rundade genom att ha legat i vattnet en längre period och slipats av hav och sand. Detta blev början på mitt stora projekt. 

Moette Rundblom är en utbildad smyckesdesigner och silversmed. Uppvuxen på Östermalm i Stockholm, med tre års studier av smyckesdesign i Milano. Hon har levt hela sitt liv i storstäder, men det är naturen som ligger närmast i hjärtat. Under sin uppväxt spenderade hon somrarna ute i Stockholms skärgård och där finner hon fortfarande sin största inspiration – när solen glittrar på vattnet, under havets böljande vågor, när vinden blåser i träden, eller vid solnedgången över de karga klipporna. Mycket av Moettes inspiration återspeglas i hennes kollektioner som t.ex. Crater, Leaves, Graphite, Waterfall och Springtime.

  • Det som vissa kan se som skräp, ser jag som möjligheter att göra smycken av. Vi har så mycket runt omkring oss som vi tar för givet. Köp, slit och släng är inte min melodi. Jag vill ta vara på det som vår jord har gett oss och samtidigt försöka att ge något tillbaka. 

Alla Moettes smycken är helt handgjorda av henne själv – från den första skissen, till den färdiga slutprodukten som nås via hemsidan.

  • Jag strävar efter att få fler människor att gå ifrån fast-fashion-kulturen. Jag satsar på slow-fashion, mode som är hållbart och naturvänligt. Därför är mina smycken skapade med omsorg och av hög kvalitet för att hålla länge, så att personer kan bära dem med stolthet och gott samvete. Jag jobbar med väldigt mycket återvunnet material för att bevara och inte slösa på naturens råvaror. 

När hon skickar sina varor försöker hon att använda så lite plast som möjligt för att skapa ett mindre klimatavtryck på naturen, varför hon i stället använder sig till största del av papper vid förpackning av varorna. Måste hon använda plast, ska det vara återvunnet. Det är inte endast förpackningarna som är miljövänliga, utan även materialet hon arbetar i. Silvret som hon jobbar med utgör återvunnet silver. Hon försöker alltid att ta vara på, och återanvända material, i sitt arbete.

  • Det är detta som har lett mig till min smyckekollektion ”Beach Glass”. I den skapar jag smycken av plockat glas från olika stränder. Glas som har kastats i haven och som med åren har slipats ner av sand och vattenströmmar. Efter att glasbitarna är plockade, tvättar jag dem noggrant för att få bort all smuts- och saltbeläggning. Sedan skissar jag idéer på smycken som jag kan göra med de olika bitarna. När jag är nöjd, skapar jag smycket. En stor anledning till att jag älskar att jobba med havsglas är för att det utgör ett fantastiskt exempel på hur naturen bearbetar och tar hand om det som egentligen är främmande för den. Idag finns det mycket som är massproducerat – medan en glasbit kan ta mellan 20-30 år, ibland upp till 100 år, för havet att slipa ner. Det är naturens sätt att ta hand om det avfall vi människor lämnar efter oss. Gå in på  jewelrybymoette.com där hitta du mer av Moette smycken.

År 2022 startade det tragiska kriget i Ukraina och Moette ville bidra med det hon kunde. Hon skapade därför kollektionen ”Ukrainas hjärta”. Ett litet hängsmycke där 100kr från varje sålt hjärta går direkt till Rädda Barnen i Ukraina. År 2022 blev hon Rädda Barnens vänföretag och har redan samlat in över 28’000 kr till Rädda Barnen i Ukraina. 

  • Vi kan alla hjälpas åt på något sätt till att skapa en bättre och tryggare värld för kommande generationer. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Publicerad av Kids&Family