Barnbok om båtvett ska minska antalet drunkningsolyckor.

Vattnet är inte farligt, det är okunskapen som är det. Många olyckor hade gått att undvika med hjälp av rätt kunskap. 

Så säger Svenska Livräddningssällskapet som varit med och faktagranskat böckerna om Lukas & Lotta av Cornelia Kindmo och Katarina Vintrafors.

Böckerna har fått mycket bra respons och förmedlar livsviktig kunskap på ett enkelt och roligt sätt.

Fisketuren på sjön

Båtvett och säkerhet i och omkring vattnet är så viktigt, trots det så pratas det inte så mycket om det. Under sina år som simlärare har Cornelia Kindmo sett och varit med om olyckor som hade gått att undvika med hjälp av rätt kunskap, och är nu aktuell med boken, Lukas & Lotta lär sig båtvett – fisketuren på sjön, som gjorts i samarbete med Svenska Livräddningssällskapet.

Författaren Cornelia Kindmo har arbetat aktivt som simlärare i många år med allt från babysim till vuxencrawl. Böckerna om Lukas & Lotta har hon skrivit för att inspirera barn att ha roligt samtidigt som de lär sig hur de är säkra i och omkring vattnet. Olyckor kan undvikas om barn och vuxna är rustade med rätt kunskap. Därför kompletteras berättelsen om Lukas & Lotta med Svenska Livräddningssällskapets punkter om båtvett, samt diskussionsfrågor i slutet för att läsaren ska kunna testa och repetera sina nya kunskaper.

Den första boken i serien heter, Lukas & Lotta lär sig badvett – Utflykten till stranden, och släpptes 2021. Den andra boken, Lukas & Lotta lär sig badvett – På äventyr i badhuset, släpptes 2022. Illustratör är Katarina Vintrafors. 

Nu har författaren lämnat livräddningssällskapets badvettspunkter och gått över till båtvett.

– Precis som de två tidigare böckerna, där sagorna är uppbyggda kring punkterna om badvett, så kommer även böckerna om båtvett att vara två stycken. Jag har delat upp punkterna med ungefär hälften i varje bok. 

Tillsammans med illustratören Katarina Vintrafors har hon hittat ett sätt att utbilda barn utan att sätta dem i skolbänken. Och hon är överraskad över att det finns så få böcker inom ämnet. 

– Tyvärr glöms ofta våra punkter om båtvett bort, vi pratar om dem i simskolan men alltför ofta så slutar det där. Jag har till exempel sett alldeles för många som inte bär flytväst när de är i och omkring sina båtar, både barn och vuxna. Det tycker jag är skrämmande för det är en så enkel livförsäkring och det finns så många olyckor som hade gått att undvika om flytvästen hade varit på. 

Därför tycker jag det är viktigt att ge vetten en plats i barnboks litteraturen. Kanske kan barn och vuxna på så sätt lära tillsammans.

Publicerad av Kids&Family