Nybliven förälder –och företagare!

Många drömmer om att starta eget. Men tiden räcker inte riktigt till. Föräldraledigheten kan vara ett perfekt tillfälle att förverkliga sin dröm. Men glöm inte att ta hjälp från experter –det är en del att tänka på.

Emelie Blom och Karolin Leeb drömde om att skapa ett smyckesmärke. Under föräldraledigheten föll allting på plats. I dag driver de Craving for Jewellery, egendesignade diamantsmycken som de säljer på nätet.–Det passade oss perfekt att dra igång vårt livsprojekt under föräldraledigheten, då fick vi tid att arbeta med vårt eget företag mer kontinuerligt utan att behöva säga upp oss från våra ordinarie jobb, berättar Emelie Blom.

De två jobbar tillsammans som inköpare på H&M, och blev alltså gravida samtidigt. I lekparken och under långa promenader pratade de om sin dröm. Och gjorde slag i slagen. Det här är ingen kliché; det glittrar i Emelies och Karolins ögon när de berättar om hur en dröm gick i uppfyllelse. Emelie och Karolin är inte ensamma om att starta eget företag under föräldraledigheten.

– Det blir allt vanligare att starta företag under sin föräldraledighet, särskilt bland kvinnor. Vi tror att det har att göra med den aktiva livsstil som unga mammor har idag och den ökande viljan till risktagande, säger Emil Forssell, vd på Pocket Lawyer där man hjälpt många nyblivna föräldrar att komma igång med att starta eget.

-Det är en bra tidpunkt att starta bolag; då har du tid att reflektera över vad du vill göra och möjlighet att planera ditt framtida företag, fortsätter han. Pocket Lawyer är en digital juristbyrå som är specialiserad på start up-juridik. Man erbjuder rådgivning till unga bolag som behöver juridisk hjälp men i en omfattning och till en prislapp som traditionella byråer inte kan erbjuda. Man jobbar alltså uteslutande i molnet med innovativa juridiska lösningar (tänk KRY för juridik).

Emelie och Karolin har kunnat nyttja familj och vänner för att få hjälp med de delar de själva inte är experter på. Har man inte det, är det viktigt att ta hjälp av proffs.– Det uppstår en hel del juridiska spörsmål när man startar eget, med allt från frågor om dataskydds förordningen (GDPR) till anställningsavtal, aktieägaravtal och finansieringsfrågor med mera.

-Det första du måste göra, är att kolla det egna anställningsavtalet. Det innehåller ofta så kallade konkurrensklausuler. En arbetstagare förväntas leva upp till ”lojalitetsplikten”, vilken i korthet innebär att arbetstagaren ska sätta arbetsgivarens intressen före sina egna, förklarar Emil Forssell. starta eget

–Vi rekommenderar därför att du talar med en jurist eller din arbetsgivare och försöker få ett godkännande av arbetsgivaren att starta din egen verksamhet. Kanske kan det utmynna i ett samarbete med dig och din arbetsgivare. Emelie och Karolin har drivit sitt företag i ett drygt ett och halvt år nu. De ser det som en stor fördel att driva företaget tillsammans. De bollar idéer med varandra och hjälps åt med de administrativa delarna.

–Dessutom blir ju allting så mycket roligare när vi får dela glädje, kreativitet och många skratt med varandra! Emil Forssell på Pocket Lawyer ser också fördelar med att starta ett bolag tillsammans med någon man litar på.

– En klassisk kombo som brukar fungera är att ha en person som är ansiktet utåt och en som gör mer av det tekniska bakom bolaget. Så var exempelvis fallet i Apple, med Steve Jobs och Steve Wozniak.

Emelie och Karolin är glada över att de vågade ta steget att starta eget och uppmuntrar andra att våga följa sina drömmar.

– Kasta dig ut och köra på! Även om det stundtals kan bli mycket jobb, har även tråkiga arbetsuppgifterna en mening när du arbetar för dig själv. Det är en sådan enorm energikick och glädje för varje framgång man uppnår. Emil Forssell anser heller inte att man ska vara rädd för att”misslyckas”.

– Det finns bara uppsida med att starta eget bolag, särskilt om det görs utan att ta på sig stora skulder. Och om det inte gick som önskat ,så har du fått ovärderliga erfarenheter för all framtid!

Starta eget – Juristens bästa tips! starta eget

Ha grundläggande avtal på plats från början. Diskutera igenom mål och arbetssätt med din samarbetspartner och dokumentera i exempelvis ett aktieägaravtal.

Ta hjälp av ditt nätverk.

Hitta ett bra fungerande team att startar din verksamhet med.

Gör något du har passion för!

Pocket Lawyer en digital juristbyrå

Pocket Lawyer är ett nätverk med jurister, inom alla affärsjuridiska områden, som uteslutande jobbar i molnet med innovativa juridiska lösningar. Som klient kommunicerar man alltså med dem via chatt, video och samtal direkt via plattformen.

–Det gör att vi blir mer kostnadseffektiva och snabbare än de flesta traditionella juristbyråer. Vi kan också jobba under årets alla dagar, berättar vd:n Emil Forssell. Man erbjuder exempelvis hjälp med att upprätta anställningsavtal, aktieägaravtal, finansieringsfrågor, GDPR, företagsöverlåtelser, optionsavtal, incitamentsprogram med mera.

– Vi är själva passionerade företagare med särskild kärlek för juridik och vår vision är att bli ett alternativ för företag som prioriterar smart, flexibel och kostnadseffektiv juridisk rådgivning, avslutar vd:nEmil Forssell.

Mer info:https://pocketlawyer.io

Emelies och Karolins bästa tips!

Våga kasta dig ut!

Ta hjälp med de delar du/ni själva inte är experter på.

Var beredd på att det blir en hel del kvällsjobb, när barnen lagt sig.

Planera noga!

Prioritera det som är viktigast och kommer att göra störst skillnad för er att växa.

Driv gärna ett företag tillsammans med någon för att kunna dela på uppgifterna.


Emelie Blom och Karolin Leeb drömde om att skapa ett
smyckemärke. Under föräldraledigheten föll allting på plats. I dag
driver de Craving for Jewellery.
Emil Forssell är vd på den digitala juristbyrån Pocket Lawyer. Han har hjälpt många nyblivna föräldrar att komma igång med ett driva ett eget företag.

Publicerad av Kids&Family