Blöjskolan – den känsliga bebishuden

Känslig hud och blöjor är inte en lätt kombination. Camilla Svensson på Libero svarar på frågor om barns blöjbärande. Blöjskolan

Vad beror irritation och utslag i blöjområdet på?

–Det kan bero på många olika saker, men kiss och bajs innehåller ämnen som huden reagerar negativt på och bebisens hud är tunn och känslig. Risken för blöjutslag kan öka om barnet får lös avföring eller diarré.

Hur bör man ta hand om röda och irriterade blöjrumpor? Blöjskolan

–Skydda den med zinkkräm som skapar en barriär mot kiss och bajs. Håll huden ren och torr samt byt blöja så fort den är fuktig. Alla bebisrumpor mår bra av att luftas ofta. Använd barnolja och vatten vid tvätt för att hålla rumpan ren, mjuk och återfuktad. Det är viktigt att huden är helt torr innan en ny blöja sätts på.

Hur rengör man bäst bebisens hud?

–Bebisens hudhälsa är viktig. Rengör alltid noga i hudveck, gärna med barnolja och glöm inte att försiktigt torka huden torr så att ingen fukt finns kvar. Blöjskolan. Blöjskolan

Hur ofta bör bebisrumpan luftas?

–Låt barnets stjärt lufttorka varje gång du har bytt blöja. Låt om möjligt barnet ligga eller krypa runt med naken stjärt en stund.

Om bebisen har extra känslig hud, finns det blöjor som är särskilt anpassade för det?

–Välj blöjor med omsorg, titta efter mjuka material och märkningar som Svanen och Astma-ochAllergiförbundet. Libero Touch och Newborn-blöjor har en våtindikator som gör det lätt att se när det är dags att byta.

Foto av William Fortunato
Publicerad av Kids&Family

Skriv ut