Lilla Veterinärskolan- ett verktyg för nyblivna hundägare

Allt fler väljer att skaffa hund. Under 2021 var antalet nyregistrerade hundar 25 procent fler än under 2019 och nio procent fler än under rekordåret 2020. Men att skaffa ett husdjur kommer med mycket ansvar, även för barn. Det är viktigt att utbilda barnen i hur de ska bemöta hunden och att inkludera dem i det dagliga omhändertagandet. Lilla veterinärskolan är därför tänkt som ett verktyg för nyblivna hundägare.

Att skaffa en hund är ett stort beslut och det finns mycket att tänka på både inför köpet men
också efteråt.

-Låt valpköpet ta tid. Fundera på vilket liv ni kan erbjuda en hund och välj ras efter hur vardagen ser ut och hur mycket erfarenhet ni har sedan tidigare. Det finns tester som kan vara till hjälp när man ska välja vilken sorts hund som passar det liv man lever, säger Sara Klinga Myr, veterinär sedan 12 år tillbaka och författare till boken Lilla veterinärskolan. Hitta verktyg som kan hjälpa er i valet av ras.

När köpet är klart och den nya familjemedlemmen är hemma, kommer nästa steg – att kunna ta hand om hunden, möta dess behov och till viss mån förstå den och även ha kännedom om när eller om man behöver söka veterinärvård. Gäller det ett yngre barn kan man börja med att lära barnet hundspråket och att förstå när hunden måste få vara ifred. Där kan barngrindar vara till stor hjälp, så att hunden får vara ifred när den behöver vila.

Ni kan med fördel gå en hundkurs

Om barnen är lite större kan de med fördel gå en kurs med hunden, där föräldrarna bara är med som stöd. Förutom vardagslydnad finns t.ex. kurser i rallylydnad, hoopers, agility och nose work. Involvera barnen i den dagliga skötseln av hunden och hjälps åt med tandborstning och pälsvård, säger Sara Klinga Myr.

Anledningen till att jag skrev Lilla Veterinärskolan.

-Även barn som nått en viss ålder ska kunna inkluderas i omhändertagandet av hunden och förstå hur de kan ta hand om den på bästa sätt. Jag ville själv bli veterinär som barn och känner idag som vuxen att det saknas böcker som förklarar på ett barns nivå, hur man kan ta hand om sitt djur. Vill man ge sig på att undersöka sitt djur och inkludera barnet i det ,finns det en del saker att tänka på, så att både människa och djur får en bra upplevelse. Det var en av anledningarna till varför jag skrev Lilla veterinärskolan.


Passa på när hunden är nyrastad och ni har det lugnt runt omkring er.

-Koncentrera er på ett par kroppsdelar i taget, så att varken hunden eller barnet hinner tröttna. Ge hunden godis och massor av lugn beröring och beröm, så mycket att den nästan blir generad. Fråga er veterinär om ni hittar något ni är osäkra på, eller om hunden verkar ha ont.

Att skaffa ett husdjur kommer med mycket ansvar och det är en hel del att ha koll på för att hunden ska må bra. I Lilla veterinärskolan får hela familjen en chans att vara delaktiga i hundens välmående. I boken går veterinären Sara Klinga Myr igenom hunden från nos till svans och tipsar om hur man kan undersöka sin bästa vän hemma. Den innehåller allt ifrån hur man klipper klorna, till fakta om varför hunden kliar sig och hur den gör för att visa att den är rädd.

Boken ersätter inte ett veterinärbesök, men ger en inblick i vad du kan göra för din nya älsklings välmående och hur du kan engagera både barn och vuxna att ta extra hand om och förstå sin hund bättre.

Sara Klinga Myr som skrivit boken, bor utanför Uppsala med sin familj, hund, katt och några höns. Hon jobbar som veterinär och har en egen klinik. Att få jobba med djur är det bästa hon vet. Bokens illustratör Emma Jansson har bland annat skapat den populära serien “Upptäck naturen”. 

Lilla Veterinärskolan hittar du här

Publicerad av Kids&Family