Se till att kolla järnet!

Den 26 november uppmärksammas järnbrist genom den internationella järnbristdagen, ett initiativ för att öka medvetenheten kring världens vanligaste bristsjukdom.

Mamman, entreprenören och medgrundaren av Food Pharmacy, Lina Nertby Aurell, hade länge flera klassiska symtom för järnbrist utan att uppsöka vård. Först när hon skulle föda sitt första barn genom kejsarsnitt uppdagades det att hennes hemoglobinvärde var oroväckande lågt. Nu uppmanar hon andra mammor till att söka vård för sina järnbristsymtom.

– I samband med att jag fick mitt första barn var jag ofta väldigt trött och det är något som jag upplever har hängt med sen dess, men som trött småbarnsförälder är det lätt att bortse från de signaler som kroppen ger. Jag önskar att jag fått bättre hjälp med min järnbrist tidigare och är nu tacksam att jag tagit tag i problemet. Jag har jobbat med kost och vikten av vad vi äter under många år och jag är väl medveten om vad kosten gör för vårt välmående. Trots gedigen kunskap om vad jag bör äta för att få bukt med min järnbrist har jag ändå inte lyckats, säger Lina Nertby Aurell.

Trötta nyblivna mammor är sällan något någon höjer ögonbrynet åt. Men det kan vara annat än sömnlösa nätter som ligger bakom tröttheten. Ungefär var tredje kvinna i Sverige lider av järnbrist – och efter en graviditet kan man vara särskilt utsatt eftersom järnbehovet ökar vid en graviditet.

En varierad och väl sammansatt kost kan förebygga järnbrist, men det räcker inte alltid. Ett tillskott av järn behövs ofta och det finns flera behandlingar att få, inte minst för att förebygga järnbrist.

Lina medverkar i en serie filmer där hon berättar om sin upplevelse av att lida av järnbrist men också hur hon gått tillväga för att få hjälp. Filmerna kan man se på kollajärnet.se, där finns också en kolla järnet-checklista och mer värdefull information om järn.

Publicerad av Kids&Family