Är du en av de nyblivna mammor som funderar över vad som händer med underlivet efter förlossningen? För råd och tips kring hur man tar hand om sitt underliv har vi träffat Ann-Catrin Ljusberg, legitimerad fysioterapeut och specialist inom gynekologi, obstetrik och urologi vid Aleris rehab på Rosenlunds sjukhus i Stockholm. Hon samarbetar med Kids & Familys expert inom sexuell hälsa, Karolina Ersson från Pistill/Aleah Care.
Doktor Ann-Catrin Ljusberg har 20 års erfarenhet som fysioterapeut och 10 års specifik erfarenhet inom kvinnors hälsa och har arbetat på kvinnoklinik med förlossningsavdelning och eftervårdsavdelning. I arbetet har Ann-Catrin träffat många gravida, förlösta kvinnor efter kejsarsnitt, vaginal förlossning och efter förlossningsskador. I mötet med patienterna arbetar hon mycket med bedömning, behandling och information vad gäller återhämtning efter förlossning och informerar om underlivets anatomi och funktion samt hur man kan träna sin bäckenbotten.
Ann-Catrin berättar att en graviditet gör att bäckenbottnen utsätts för ökad belastning genom att graviditeten i sig väger många kilo och genom bland annat hormonpåverkan, men det är något som är helt normalt.
Under en vaginal förlossning töjs bäckenbottnen ut med ett par hundra procent. Den behöver därigenom tid för återhämtning och det kan ta upp till ett år. Under graviditet och amning är östrogennivån lägre i kroppen och det får till följd att bäckenbottnen kan kännas lite svagare och att man får tunnare, skörare och torrare slemhinnor, men det återställs efter avslutad amning.
Det tar cirka ett år efter förlossningen för bäckenbottnen att bli stabil igen. Under det året ska man passa på att ta hand om sitt underliv på bästa sätt. Men hur gör man det?
Låt ditt underliv ta igen sig
Det tar cirka ett år efter förlossningen för bäckenbottnen att bli stabil igen. Under det året ska man passa på att ta hand om sitt underliv på bästa sätt. Men hur gör man det?
Det viktigaste är att ha tålamod och ge underlivet en möjlighet att ta igen sig i sin egen takt efter förlossningen. Tvätta inte underlivet med tvål utan använd vatten och en ekologisk intimolja som exempelvis Pistills Repair glidmedel. Om du känner dig torr vid samlag så använd ett ekologiskt glidmedel, gärna ett oljebaserat. Råkar du ut för svampinfektion så använd produkter med bra bakterier för att återställa bakteriefloran, men även medicinsk behandling kan behövas. Om du är osäker så är det bra att kontakta vården.
Kan mitt underliv bli detsamma som innan förlossningen?
Det beror på din genetik och på dina förutsättningar som till exempel på hur du mår i övrigt. Du kan fråga din mor hur hon haft det efter sin förlossning. Viktigt är att tänka på att en graviditet lämnar spår på en kvinnas kropp men man har åstadkommit något fantastiskt – ett nytt liv!
Så börjar du träningen
* Det är viktigt att man börjar med att träna bäckenbottnen innan man börjar träna hela kroppen.
* Redan en vecka efter förlossningen så kan man börja träna sin bäckenbotten med exempelvis träningskulan KNIIP. Observera att det inte är att rekommendera att föra in något i slidan innan avslaget är över och det är verkligen för tidigt med hjälpmedel då. Det kan komma in i ett senare skede och då gärna med KNIIP.
Det är lättast att träna bäckenbottnen liggande på rygg eller sida med böjda ben. Tänk dig som en dragkedja bakifrån-framåt och knip ändtarm, slida och urinrör, håll andan i två sekunder och slappna av i minst två sekunder, upprepa fem till tio gånger, en till tre gånger per dag. Det finns även bra hjälpmedel som knipkulan KNIIP. Skulle man uppleva smärta eller obehag i underlivet på grund av förlossningsskada finns det istället vaginalstavar att träna med.
Ett kejsarsnitt kräver mer
Om du har genomgått ett kejsarsnitt så har inte bäckenbottnen fått arbeta på samma sätt som vid en vaginal förlossning, men den har fortfarande burit upp den extra tyngd som en graviditet innebär. Lyssna in din kropp, ta hand om snittet på magen och börja med knipövningar så fort som möjligt efter förlossningen. Ärret behöver tid att läka. Under de första sex veckorna är det viktigt att inte lyfta och bära tyngre än barnet och att ta lite längre tid innan man kan komma igång med träningen igen. Ha tålamod och lyssna på kroppen!
Träning ger resultat
Genom träning minskar man risken att drabbas av urinläckage och framfall, och kan få ett bättre samliv. Dessutom ökar blodcirkulationen och styrkan och den kan även påverka hållningen genom att bäckenbottnen är en del av core-muskulaturen.
Promenader med babyn
När magen känns bra kan du göra magövningar genom att dra in magen ett par gånger om dagen. Det går bra att göra både i stående och liggande på rygg med böjda ben.
De första månaderna efter förlossningen är det bra att börja promenera med eller utan barnvagn. Då kan du gå i din egen takt och sedan öka takten vartefter du känner att du orkar. Tänk på din hållning och se till att du inte drar fram axlarna. Pilates, qigong, yoga, simning och cykling är också bra tre månader efter förlossningen om allt varit problemfritt och du inte har läckage under löpningen, får en tyngdkänsla i bäckenbottnen eller ont i rygg eller bäcken. Var lyhörd och ta hjälp av en fysioterapeut om du är osäker.
Sök professionell hjälp
Om du känner att du saknar motivation och ork, eller inte vet hur du ska träna, så kontakta en fysioterapeut som är inriktad på kvinnors hälsa. Fysioterapeuten kan hjälpa till att skapa ett bra träningsprogram just för dig och även följa upp din träning. Det går också bra att kontakta sin barnmorska eller läkare. Då har man ett helt team omkring sig i sitt återhämtningsarbete.
Om du vill ha ett barn till
En del vill ha barn ganska snart igen efter det första barnet, men det bästa för kroppen är att vänta åtminstone ett år innan man påbörjar nästa graviditet. Då hinner kroppen återhämta sig ordentligt.
Fakta om bäckenbotten
Bäckenbottnen är en komplicerad och relativt outforskad del av kroppen. Den ser ut som en tratt och består av en muskulatur som skiljer sig mot andra muskler i kroppen. Musklerna styrs till stor del av östrogen och består mer av långsamma muskelfibrer än andra muskler, vilket gör att den ibland släpper taget vid knipträning och då är det ingen idé att fortsätta vid det tillfället utan är bättre att fortsätta senare. Bäckenbottnen är en del av core-muskulaturen och en stark bäckenbotten stöder därigenom hela hållningen, såsom rygg och mage. En stark bäckenbotten kan därigenom minska risken för ryggbesvär. underliv, underliv, underliv, förlossning
För mer information och tips kring övningar samt vårdande intimprodukter för underlivshälsan, gå gärna in på www.aleahcare.com eller besök Pistill på Drottninggatan 100 i Stockholm eller www.pistill.se.
Text: Maria Lindqvist, i samproduktion med Pistill och doktor Ann-Catrin Ljusberg
Publicerad av Kids&Family