Margaux Dietz födde barn med hela Sverige

Vattnet gick mitt på Odengatan i Stockholm, därefter följde den spontana förlossningsvideon och sedan blev inget sig likt för Margaux Dietz. I snabb takt har vi fått lära känna henne ihop med sonen Arnold. Nu är hon aktuell som författare med boken Your Best Life där hon delar med sig av sina nio livsmotton för lycka.

Margauz Dietz slog igenom med raketer och fyrverkerier år 2017 då hon lade upp videon som skildrar den egna förlossningen, från att vattnet gick på 7-Eleven i korsningen Odengatan-Tulegatan till att bebisen Arnold lades i famnen på föräldrarna Margaux och Jacob på Danderyds sjukhus. Videon blev ett av 2017 års mest visade Youtube-klipp med sina snart tre miljoner visningar. Margaux Dietz, Margaux Dietz, Margaux Dietz

– När jag lade ut filmen på sociala medier var det något nytt och jag var nervös över responsen. Sedan vågade andra influencers göra samma sak. Från dem som sett videon har jag fått höra att det hjälpt dem med deras rädsla för att föda barn och jag har fått fina komplimanger för att jag visade min förlossning på ett öppet och lättsamt sätt, trots att det är en av de värsta smärtor jag varit med om.

Filmen visas ofta av barnmorskor till blivande mammor som är oroliga över den kommande förlossningen.

– Det är många som kommer fram till mig samt skriver om hur videon hjälpt dem. Det känns härligt att höra att den hjälper och att den nu fortsätter att göra det två och ett halvt år senare.

Förlossningar har filmats och visats hyfsat frekvent sedan 1970-talet. Margaux är med andra ord inte den första som visar sin förlossning på film. Vad var det som gjorde att just den här filmen fick sådant genomslag? Tur och timing förstås, men inte bara. Margauxs personlighet är som en magnet och väldigt smittande. Smittande positiv. Man kan helt enkelt inte sluta titta på henne, eller följa henne. Margaux Dietz positiva utstrålning gav inte bara hopp till massor med kvinnor som var oroliga för att föda barn utan förmedlade även ett stort mått av livsglädje. Efter ett Margaux-klipp känns livet helt enkelt mycket enklare, roligare och mer inspirerande. Men vad tror hon själv är anledningen till framgången?

– Jag hittade min stil och väg genom förlossningsvideon. Det sa helt enkelt pang. Där hittade jag min nisch genast. Jag försöker alltid vara så öppen och ärlig som möjligt och jag tror det får andra att känna igen sig. Jag gillar inte själv att se på perfekta liv, jag försöker istället att visa mig själv så som det är, både i upp- och nedgångar. Nyckeln är att våga vara ärlig med allt som händer i mitt liv och inte bara med det som framstår som ”perfekt”.

Den vanligaste frågan Margaux får är: ”Hur kan du jämt vara så glad?” Vilket är något som även vi är nyfikna på.

– För det mesta är jag väldigt glad. Jag behöver samtidigt få ut mina känslor och jag är bra på att återhämta mig. Vi i Sverige är nog lite dåliga på att vara positiva och jag tror även att vi behöver bli bättre på att peppa varandra och se det glada i vardagen. Just det vill jag fokusera på, förklarar Margaux Dietz.

Att fokusera på det glada i vardagen är också temat för hennes första bok Your Best Life som precis kommit ut. Då debatten kring psykisk ohälsa ofta känns mörk och hopplös vill Margaux istället bidra till samtalet på ett okomplicerat, optimistiskt och peppande sätt. I boken delar hon med sig av

sina nio livsmotton för lycka. Margaux Dietz, Margaux Dietz, Margaux Dietz

omslagsintervju

– I boken förklarar jag min syn på livet och hur jag tacklar situationerna jag möter, i stort och i smått. Jag vill dela med mig av hur olika erfarenheter och händelser i livet har påverkat mig och sedan hjälpt mig vidare. Till exempel i ett av kapitlen som heter ”En kris är en möjlighet”, här försöker jag förklara hur en kris visade sig vara en viktig punkt i livet som gav insikt för framtiden. Margaux Dietz, Margaux Dietz, Margaux Dietz

Nio motton som är Margauxs livsnycklar för att se möjligheter istället för problem. Boken är byggd på många av hennes livshändelser som i sin tur är till för att hjälpa och ge svar på andras problem.

– Genom att referera till händelser och öden i mitt liv ger jag läsaren en helhetssyn till dels vem jag är, dels hur jag ser på saker. Boken har fått mig att utvecklas som människa och det har varit så fint att försöka gå igenom hela mitt liv medan boken skrevs, precis som terapi, förklarar Margaux.

Sedan Arnolds födsel 2017 har han varit en del av Margauxs offentliga liv och charmat alla följare. Margaux Dietz, Margaux Dietz, Margaux Dietz

Margaux beskriver att hon hittade ett lugn i sig själv när sonen föddes och att livet känns mer komplett och roligt.

– Det bästa med att vara mamma är att få se Arnolds utveckling, hur han blir mer och mer en person med egna tankar och åsikter.

Dem finns det gott om, Arnold är bara två år gammal men rabblar redan hela alfabetet och blandar engelska och svenska i sina uttal.

– Det har kommit av sig själv, vi är lika förvånade som alla andra. Vi är öppna föräldrar som försöker få Arnold att välja att göra det han vill och tycker är kul. Lyckligtvis har det varit bokstäver och språk som lockat allra mest. Han lär sig fort och tycker det är kul.

När de inte rabblar ABC är kurragömma och hemmagjort Memory en favorit. Margaux Dietz, Margaux Dietz, Margaux Dietz

– Jag gömmer saker som Arnold får leta efter, han gillar även att härmas. Utöver det är Pippi Långstrump och Babblarna två favoritböcker som läses om och om igen.

Arnold får ofta följa med vid olika jobbuppdrag och i vardagen.

– Det är hur kul som helst.

Margauxs positivitet imponerar, och vi kan inte låta bli att undra: Vilka hennes bästa tips är för att hålla föräldrahumöret uppe?

– Njut av att barnet är litet. Klyschigt nog så går det fort när de växer upp. Försök att finna egentid när det går och unna dig något trevligt som får dig att orka med vardagspusslandet.

Namn: Margaux Dietz

Yrke: Influencer och författare.

Bor: Vasastan.

Familj: Mannen Jacob Liebermann, gemensamma sonen Arnold, mamma Eveline Dietz och storebror Theo Dietz.

Aktuell: Nya och första boken Your Best Life där Margaux delar med sig av sina nio livsmotton för lycka.

Text: Sara Ericsson
Foto: Lisa Höök och Rasmus Lindahl
Publicerad av Kids&Family