Babyz Podcast

Du är gravid och nu väntar en tids väntan på ert efterlängtande barn. Känslorna, tankarna och måendet under en graviditet är mycket individuellt. En del kan må dåligt, både psykiskt och fysiskt, medan andra mår jättebra. Vi har träffat Babyz Podcast för några överblickbara råd.

Hur ska man förbereda sin kropp och själ inför sitt föräldraskap och vilket stöd kan man förvänta sig hos till exempel mödravården?

Vi frågade två experter – en förlossningsläkare och en förlossningsbarnmorska – om hur man kan skapa sig de bästa förutsättningar för en positiv förlossningsupplevelse.

Carina Rylander har arbetat i många år som förlossningsbarnmorska och arbetar också som profylaxcoach och föreläsare. Hon arbetar gärna med tydliga strategier, har kvinnan i fokus och tycker om att skapa kraftfulla team mellan det professionella, patienten och den anhöriga.

Karin Ehn är förlossningsläkare på Nya Karolinska i Solna och på Danderyds sjukhus. Hon ger också föreläsningar inför blivande föräldrar om hur man blir tryggare inför och under förlossningen.

Båda två berättar om att lockelsen i sina yrken är att stötta kvinnor att ta fram sin egna kraft.

Sedan hösten 2017 driver Carina och Karin en podcast – Babyz Podcast. Via kanalen bjuder de blivande föräldrar på kunskap och inspiration kring graviditet, förlossning och föräldraskap på ett kärleksfullt och humoristiskt sätt. I podcasten diskuteras många ämnen som till exempel graviditet, förlossning, amning och depressioner.

– Under en graviditet är det viktigt att man förbereder sig mentalt på vad som sker nu och vad som kommer att hända framöver, säger Carina.

Mödravården ska vara ett tryggt stöd

Det är viktigt att man känner sig trygg med sin kontakt med mödravården under sin graviditet. En barnmorska ska få dig att känna ett lugn, ge dig bra medicinsk information och vara ett bra stöd tillsammans med din partner.

Det är vanligt att både humöret och tankarna går upp och ner under en graviditet. Då gäller det att tänka att ”tankar är bara tankar”. Om man tycker det är jobbigt så ska man inte vara rädd att vara prata om det med sin barnmorska. Ett bra tips är att ta reda på så mycket information om att vara gravid som möjligt, kunskap kan minska din oro. Om inte det hjälper så kan barnmorskan erbjuda dig möjlighet att prata med någon enskilt om dina känslor eller en plats i en stödgrupp. För de som har svår rädsla kan man söka sig till en Auroramottagning, där är man van att träffa och stödja oroliga gravida.

Det är viktigt att man lyssnar på sin kropp under sin graviditet

Var snäll mot dig själv. Var flexibel i din vardag. Om du känner dig trött så skjut på till exempel städningen av ditt hem. Försök att tänka på dig att äta så nyttigt som möjligt. Försök göra saker som ger dig energi, till exempel att lyssna på musik som får dig att må bra.

Ät nyttigt
Det är extra viktigt att du äter nyttigt under din graviditet. Det du äter får fostret i sig också. Avstå från alkohol och nikotin. Ta gärna ett tillskott av folsyra, ett slags B-vitamin. Folsyra är bra för blodet, matspjälkningen och huden.

Rör på dig – och slappna av
Fortsätt att motionera men lyssna på vad kroppen orkar. Meditation och yoga är bra för både kropp och själ. Likaså massage eller akupressur. Låt din partner röra dig mer än vanligt och träna på att andas djupt tillsammans.

Genom beröring, sex och varma temperaturer startas en frisättning av ämnet oxytocin i din kropp. Oxytocin är ett hormonämne som utsöndras från hypofysen, som sitter i huvudet, och som får oss att sänka stressnivån, lindrar smärta och känna lugn, trygghet och ro.

Så förbereder du dig inför din förlossning

Om du vill föda på ett sjukhus så se till att lista dig på det sjukhus du vill bli förlöst på.

Fråga din barnmorska så talar hon om hur man går till väga för att välja.

Många är rädda för själva förlossningen och vill ha ett kejsarsnitt, oftast på grund av att man är rädd för smärta eller att man tror att kroppen ska ta skada. Om man känner så kan man läsa på mer om hur en förlossning går till och hur ett kejsarsnitt går till. Att föda är ett normalt tillstånd, det är inte ett kejsarsnitt. Ett kejsarsnitt är en stor bukoperation som medför många risker både för barnet och för mamman. Men det finns graviditeter där kejsarsnitt rekommenderas, då av humanitära eller medicinska skäl.

När det är 6-8 veckor kvar innan beräknad födsel så är det bra om du förbereder dig mentalt inför förlossningen. Då är det viktigt att läsa på om hur en förlossning går till.

Ta kontroll över din kropp och känslor
Det är normalt att känna spänning inför och under sin förlossning, men om man känner sig orolig så ska man söka hjälp. Tänk på att svensk sjukvård har hög medicinsk kunskap och att det finns en urkraft i kvinnor av naturen som du också kan använda dig av.

Ibland uppstår en känsla av utsatthet under en förlossning. Då är det lätt att gamla negativa upplevelser dyker upp i tankarna. Tänk då på att tankar bara är tankar och att du har stödet både från din barnmorska och dina anhöriga. Som allt annat i livet så gäller det inte att se saker och ting som mer komplicerade än de är. Det gäller att ta över kontrollen över sin kropp och sina tankar i stunden!

Publicerad av Kids&Family

Babyz Podcast | Digital Kids&Family / Förlossning

Babyz Podcast | Digital Kids&family | Babyz Podcast | Digital Kids&family | Babyz Podcast | Digital Kids&family |Babyz Podcast | Digital Kids&family |Babyz Podcast | Digital Kids&family |Babyz Podcast | Digital Kids&family |Babyz Podcast | Digital Kids&family |Babyz Podcast | Digital Kids&family