Ellen på smällen!

Ellen Bergström dansade in i våra hjärtan och är inte rädd att visa den sanna bilden av sig själv. Humor blandas med allvar och hon vågar ryta ifrån mot kroppshets. Tillsammans med pojkvännen avslöjade hon graviditeten med en rolig rebus. Vi har träffat ständigt aktuella Ellen Bergström för att prata om gravidhormoner, kiss och rädsla samt vikten av att våga tacka nej.

Ellen Bergström är skådespelare och har gjort roller som huvudkaraktären i dramaserien Elsas Värld och Partaj. Hon dansade rätt in i våra hjärtan under tiden i Let’s Dance, hon är designer, dubbar, sjunger, bjuder på humor och nu äntrar hon även snart rollen som mamma. Från Vingåker till Stockholm och allt däremellan har det hunnit hända mycket i 30-åringens liv.

Resan in i branschen började i en popgrupp vid namn Kick.

– En av tjejerna i popduon hoppade av. Jag hade registrerat mig på en statistsajt och blev kontaktad. Platsen säkrades och jag blev en av medlemmarna i gruppen, säger Ellen Bergström.

Därefter har film- och tv-medverkandena varit många.

– Ända sedan jag var liten har jag fascinerats av att stå på scen eller framför kameran. När jag var mindre drömde jag om att medverka i tv-program.

För några år sedan hittade Ellen gamla brev som hon själv skrivit hemma hos sina föräldrar.

– Jag skrev brev där jag bad om att få vara med i tv-program, signerade med ”P.S, jag är inte blyg”, säger Ellen och skrattar.

Redan som sextonåring började hon blogga, då om livet som hon levde i Katrineholm.

– Jag skrev mycket om vad jag gjorde och kände. Då var det inte så vanligt att blogga, men jag tyckte det var kul att dela med mig av min livsstil.

Sedan dess har det fortsatt i den andan. Ellen har idag många följare på Instagram och dubbar ofta barnserier. Hennes röst har gjort karaktärer i Angry Birds, Pig and Cat, Smallfoot och Pokémon för att nämna några. Hon är även duktig på att sjunga och i höstas släppte hon låten ”Behöver inte dig” tillsammans med Patrik Isaksson. Att Ellen har många strängar på sin lyra råder det inga tvivel om.

– Det är just det jag älskar med mitt jobb, att inget går hand i hand utan att jag gör så många olika saker hela tiden.

När vi ses för intervjun har Ellen precis kommit hem från Formex-mässan där hon ställt ut sin design.

– Jag designar krukor och driver Design by Bergström. Det är väldigt rogivande med skapandet och jag tycker det är kul.

Det är tydligt att det är skådespelarbiten av hela Ellen-kakan som hon gillar allra mest.

– Jag har spelat ut hela mitt spektra vilket ibland har varit till det negativa. Jag har varit med i många olika kommersiella sammanhang och då har mina skådespelartalanger emellanåt inte uppfattats som lika intressanta. Det är inte så att en stark följarskala på Instagram bidrar till privilegier, snarare tvärtom och man placeras in i ett fack. 

Vi pratar vidare om just den biten, för att det är intressant. Mycket har hänt på kort tid och ett inställningsskifte har skett.

– Sociala medier har bidragit till förändring. Idag använder många skådespelare sociala kanaler för marknadsföring och jag upplever inte längre mitt engagemang och öppenhet på Instagram som ett hinder i skådespelarvärlden.

Ellen har aldrig varit rädd för att bjuda på en ofiltrerad bild av sig själv och sitt välmående, men påpekar även att det finns en baksida med det.

– Om man ska visa och dela allt så måste man känna genuinitet i det. Det kan sluta i att man själv mår väldigt dåligt av det.

Något som hon själv fått erfara på vägen.

– För mig har öppenheten kommit naturligt, jag har varit sådan länge och det är vardagsmat att folk reagerar på det jag gör. Ibland kan jag tycka att vissa öppnar upp sig för mycket via sociala kanaler när de mår dåligt. Jag har själv gjort det och ångrar att jag vissa gånger inte haft filtret mellan livet på sociala medier och det som faktiskt är just privat och tillhör privatlivet. De gånger jag gått över min egen gräns har det berott på att jag känt mig ensam och öppnat upp för att få sällskap i känslan.

Livet lär en saker hela tiden och Ellen tydliggör att hon inte ångrar något.

– Åldern har gett mig insikten att man inte behöver berätta allt.

Under sin medverkan i Let’s Dance blev hon pressad av media att dela med sig av alla känslor.

– Jag gick i fällan och många gånger blev jag besviken på vinklade och osanna rubriker. Den läxan lärde mig att våga tacka nej till intervjuer. Man behöver inte säga ja till allt, det är viktigare att stå upp för sig själv.

Mitt i gravidlyckan som hon delar tillsammans med pojkvännen Niclas såg hon rubriker som ”Barnet dog i magen” och en bild på henne själv bredvid. Medierna syftade då till Ellens syster Kajsa som förlorade sitt barn i vecka 23.

– Jag blev ledsen, arg och upprörd och orkade inte ens titta i tidningen. Det min syster gått igenom är hemskt och ingen ska behöva göra det.

Ellen berättar vidare om hur stark hennes syster Kajsa varit. Hur hon delat sin berättelse med andra och vilken otrolig kärlek hon mötts av. I Facebook-gruppen Änglamammor stöttar de varandra, delar sina berättelser och historier.

Systern Kajsa blev gravid igen och Ellen plussade på stickan dagen innan Kajsas vatten gick.

– Jag kom hem till henne och såg hur hon vankade runt och vattnet gick. Jag fick panik och lade mig på golvet och skrek. Kajsa fick gå ut för att kunna prata med sjukhuset utan att bli störd av mitt skrikande, säger Ellen med ett skratt.

Allt gick bra, och när vi ses hörs lilla Lo skrika i bakgrunden då Kajsa är och hälsar på Ellen några dagar.

Ellen är beräknad till den 14 april och tillsammans med Niclas valde de att offentliggöra graviditeten med en rolig rebus.

– Jag kom på att det vore roligt att berätta det på ett annorlunda sätt. Lekte med orden och kom på ”Ellen på smällen”. Vi fotade hemma och redigerade tills vi var nöjda, sedan klickade vi på knappen och nyheten var ute.

Var det läskigt att berätta det för alla?

– Nej, jag mådde sämre innan och kände mig ensam i det. Inget syntes utanpå men inuti hände det mycket och jag kände mig oförstådd. Tröttheten tog över, jag hade svårt att koncentrera mig och mitt i inspelningar var jag tvungen att spy.

Glädjeropen var övervägande många, men negativiteten fanns även där.

– Många är rädda att gå ut med sin graviditet tidigt, vilket jag förstår. Jag var i vecka 12 när vi berättade det och det spratt i hela min kropp. Jag ville bara skrika ut och berätta att jag är gravid. Många kommenterade och tyckte att jag varit för snabb och de berättade för mig att mycket kan hända, vilket jag var och är väl medveten om. Jag blev ledsen och det bekräftade alla hjärnspöken som redan spökade inom mig. Men om något händer så vill jag vara öppen med det också.

Men än så länge har allt gått bra. Niclas och Ellen hade under ett år försökt att bli gravida.

– Jag trodde att det bara var att sluta äta P-piller och att jag skulle bli gravid på ett ligg. Så var inte fallet och jag började nästan ge upp hoppet när jag gång på gång fick min mens. Men just när jag distanserade mig till det så blev jag gravid.

I början av graviditeten upplevde Ellen en känslomässig berg-och-dalbana. Självkänslan var på botten, hormonerna flödade och pojkvännen hade svårt att förstå vad som hände.

– Jag var känslig och kunde inte hantera mina känslor. Jag kunde inte tänka rationellt och jag blev ofta arg. Niclas hade till en början svårt att förstå mig, ifrågasatte mitt beteende och blev arg tillbaka. Jag kände mig oförstådd, och det är klart att det är svårt för en man att förstå vad man går igenom som gravid kvinna.

I vecka 27 trodde Ellen att vattnet gick när hon tillsammans med Niclas var på en restaurang.

– Jag var på toaletten för att kissa. Gjorde allt jag behövde och ställde mig sedan upp. Helt plötsligt kände jag hur det rann efter benen och jag fick panik. Övertygelsen om att vattnet hade gått fick mig att springa tillbaka till Niclas och tvinga med honom in på toaletten för att se vad som hänt.

De ringde då till sjukhuset som lugnade dem och sade att det troligen inte var någon fara. Men rädslan tog överhand och Ellen ringde upp igen. Tillsammans åkte paret in till förlossningen och det visade sig att det var kiss.

– Urinröret hade blivit böjt, likt en vattenslang som sedan ger med sig när man ställer sig upp. Jag hade aldrig hört talas om det, men det är tydligen ganska vanligt när man är gravid, säger Ellen med en lättnad i rösten.

Hur ser du på framtiden som mamma?

– Det är så svårt att svara på. Jag lever jättemycket i nuet och har svårt att både planera och se saker framöver. Hela jag är allt eller inget och det kommer troligen att speglas i min roll som mamma också. Antingen blir jag en riktig hönsmamma som är rädd för allt eller så blir jag väldigt lugn och sansad.

Namn: Ellen Bergström

Ålder: 30

Familj: Sambon Niclas Lij

Bor: Stockholm

Gör: Kreativa saker

Aktuell med: Design by Bergström

Publicerad av Kids&Family

Ellen Bergström | Ellen Bergström | Ellen Bergström | Ellen Bergström | Ellen Bergström | Ellen Bergström | Ellen Bergström | Ellen Bergström | Ellen Bergström | Ellen Bergström | Digital KidsFamily | Digital KidsFamily | Digital KidsFamily | Digital KidsFamily | Digital KidsFamily | Digital KidsFamily |Digital KidsFamily | Digital KidsFamily | Digital KidsFamily |Digital KidsFamily | Digital KidsFamily