Tvillingamning

Vad ska man tänka på vid tvillingamning eller syskonamning?

Alla barn är olika – olika personlighet, olika sugkraft, olika tag om bröstet. Så även tvillingar. Det tar tid att lära känna barnen. Amma gärna ett barn i taget till att börja med, för att lära känna barnens individuella beteénde.

Vissa barn suger kraftfullt och har ett tydligt temperament och får därmed i sig en stor mängd bröstmjölk på kort tid. Andra barn har en svagare sugkraft och ett lugnare temperament, som gör att amningen tar längre tid.

Kommer mjölken att räcka till två barn?

Brösten ställer in sig på den bröstmjölksmängd som efterfrågas. Ju mer barnet suger, desto mer mjölk produceras. Efterfrågan styr tillgången.

Därför kan det vara bra att byta barn och bröst olika mål – det ena barnet kanske drar igång bröstmjölken mer än det andra barnet, de hjälps helt enkelt åt att stimulera till ökad bröstmjölksmängd.

Hur gör man en tvillingamning?

Lägg barnen till brösten, ett barn i taget. Du kan gärna amma barnet i tvillingläge redan från början. Det finns olika amningsställningar även vid tvillingamning. Redan på BB kan du önska stöd i hur du kan amma båda barnen samtidigt. Att dubbelamma båda barnen sparar tid, men är något du behöver träna på. Tänk 4T: tid, tillit, tålamod, träning.

Hur kan jag förbereda min tvillingamning?

Ha kuddar redo, amningskudde eller flera andra kuddar. Bakom ryggen, under armen, sitt upp rakryggad så du inte belastar din rygg och nacke.

Tips: ha en plats hemma där du sitter i början, med allt tillgängligt runt dig som du kan behöva. Det är viktigt att du inte sitter och spänner dig , utan att du kan slappna av i axlarna. Om du spänner dig får du både ont och det är svårare att släppa ifrån sig mjölk. På bilden ser du ett bra exempel på en ställning för tvillingamning. Det går även att lägga barnen åt samma håll om det passar bättre.

Lycka till!

Publicerad av Kids&Family