Studier visar att partnerns stöd vid amning har betydelse för hur mycket och hur länge mamman ammar. ”En partner som har kunskap om amningen kan ge ett bra och viktigt stöd, säger Elisabeth Hjärtmyr. Här ger hon råd om vad du som partner behöver veta och vad du själv kan göra – inte bara för att stötta mamman utan även för att skapa en egen relation till barnet.
Eftersom partnern till mamman inte alltid är barnets pappa väljer vi att skriva partner. Det kan även vara den icke födande föräldern. När det gäller stöd vid amning kan barnets mor- eller farföräldrar, en vän till mamman eller någon annan närstående också fungera som det viktiga stöd den ammande mamman behöver (särskilt viktigt i början av amningen).
Vad är då viktigt för partnern att känna till om amning?
– Bra att känna till är att barnet behöver amma ofta i början. Magsäcken är väldigt liten, vilket är skälet till den frekventa amningen. Det handlar om de första veckorna vilket är en ganska kort period. Väldigt viktigt att tänka på är att amning inte bara är mat, det är även närhet, trygghet och anknytning. Att få amningen att fungera kan kännas lite svårt och kämpigt i början. Det handlar om att man behöver lära känna varandra och det krävs lite tålamod. Elisabeth Hjärtmyr
Det är bättre att söka hjälp på amningsmottagning/BVC/BB än att direkt ta till flaskan om det inte funkar, om man vill amma (det finns undantag då det är den bästa lösningen). Om partnern eller den icke födande föräldern förstår amningen och hur den fungerar är det lättare att vara det stöd som mamman behöver.
– Det är också bra att försöka hjälpas åt att ha lite perspektiv och tänka att det inte alltid kommer att vara så här, ni kommer inte att amma dygnet runt i resten av era liv, utan det är nu i några veckor. Under den här tiden lägger ni en viktig grund till relationen till ert barn, så det allra bästa är om ni kan hitta tid att krypa ner i sängen, stänga av telefonerna och bara vara här och nu med ert nya barn. Att ta sig den tiden är inget man någonsin kommer att ångra.
Vad kan partnern göra tillsammans med barnet?
– Allt förutom att just amma, som att låta barnet ligga hud mot hud med fria luftvägar, att bära på det, byta blöjor, prata med barnet och se det i ögonen, sjunga för barnet, umgås med barnet – allt det där främjar kontakten och anknytningen med barnet. Det handlar inte bara om att avlasta mamman utan om att bygga en egen relation till sitt barn.
Om vi pratar om att avlasta mamman, vad kan partnern mer göra rent konkret?
– Precis i början är det bra att finnas tillgänglig i samband med amningen. Ni har säkert båda fått information om hur barnet ska ligga och ta tag med munnen om bröstet, som partner kan man hjälpa till. Mamman kanske behöver något som man kan hämta och så vidare.
– För en del mammor är det välbehövligt att få lite egentid från hemmet. En promenad, att gå och handla själv, åka och träna eller träffa en väninna kan vara guld värt och ge mycket ny energi. För någon annan är kanske att få vara lite i fred i hemmet mer värdefullt. Innan man som partner ska till jobbet kan man göra dubbla frukostar och ställa den ena på sängbordet. Det är ett mycket uppskattat tips och handlar inte bara om att underlätta praktiskt utan även om att fortsätta visa omtanke om sin partner.
Fler goda råd från Elisabeth Hjärtmyr
Publicerad av Kids&Family
stöd vid amning, stöd vid amning , Elisabeth Hjärtmyr, Elisabeth Hjärtmyr, Elisabeth Hjärtmyr , Elisabeth Hjärtmyr