Badvett och vattensäkerhet är minst lika viktigt som simkunnighet, men trots det pratas det sällan om det. Många vattenrelaterade olyckor hade gått att undvika med rätt kunskap – till exempel en så grundläggande princip som att ett barn aldrig någonsin ska vara utan en simkunnig vuxen i vattnet. Cornelia Kindmo – mamma, f.d. simlärare och badvakt – hoppas med sin nya barnbok rusta både barn och vuxna med rätt kunskap inför härliga sommardagar på stranden eller i badhuset.
Antalet omkomna vid drunkningsolyckor var i juni förra året det näst högsta för hela 2000-talet. Svenska livräddningssällskapet tror i sin rapport att det kan bero på att pandemin gjort att simskolor, och andra platser där både barn och vuxna lär sig och övar på simkunnighet och vattenvana, har haft uppehåll och att det då blivit ett stort kunskapsglapp. När det nu är ännu en badsäsong finns det några saker man ska ha i åtanke, för att alla ska få en säker och trygg badupplevelse.
— Det är inte vattnet som är farligt utan okunskapen, så ha roligt på ett säkert sätt. Var aldrig ensam i och omkring vattnet och hjälps åt att hålla uppsikt över varandra. Följ badvettspunkterna så kommer ni få en fin och säker sommar tillsammans, oavsett var ni badar, säger Cornelia Kindmo, f.d. simlärare och badvakt och författare till böckerna Lukas & Lotta lär sig badvett: på äventyr i badhuset och utflykten till stranden.
Badvettspunkter från boken, i samarbete med Svenska Livräddningssällskapet
- Ha hela tiden uppsikt över varandra. Barn under 12 år ska vara inom en armlängds avstånd från en simkunnig vuxen.
- Testa årligen så att du är simkunnig, genom att följa Svenska livräddningssällskapets definition.
- Hoppa och dyk bara om det är tillräckligt djupt.
- Undvik att simma under bryggor och hopptorn.
- Använd “förlängda armen” om du ska hjälpa någon upp ur vattnet.
- Ta reda på var du hittar livräddningsutrustning.
Badvett, badvett, badvett
Svenska Livräddningssällskapet
Publicerad av Kids&Family