Förbättra barnets sömn, med minst en timmes dagsljus varje dag

Genom att vara ute i dagsljus på dagen och ha det mörkt på kvällen och natten, hjälper vi kroppen att skilja på dag och natt.

Det finns många olika förklaringar till varför ett barn sover dåligt. Nedan kan du läsa om hur många timmars sömn ditt barn behöver i olika perioder av uppväxten, från spädbarn till skolåldern, och vad som kan underlätta sömnen. Barn sover för det mesta bättre om de är pigga på dagen och trötta på kvällen.

Hur mycket sömn behöver barn?

Staplarna visar hur mycket sömn som brukar vara lagom per dygn för barn i olika åldrar. Kom ihåg att alla barn är olika och därför har olika sömnbehov.

sömn
Så här mycket sömn behöver barn i olika åldrar
  • 0–12 månader: 15–18 timmar per dygn, men i den här åldern är det väldigt stor skillnad mellan olika barn.
  • 1–3 år: 12–14 timmar per dygn.
  • 3–6 år: 11–12 timmar per dygn.
  • 6–12 år: 10–11 timmar per dygn.
Kan mitt barn sova i min säng?

Detta är en vanlig fråga som föräldrar ställer sig. Barn under tre månader sover säkrast i sin egen säng, på rygg. Då minskar risken för plötslig spädbarnsdöd.

Många föräldrar tycker att det är praktiskt och mysigt att sova nära sitt nyfödda barn, speciellt om barnet har lätt att somna då. Även många barn sover som allra bäst när de får vara nära en förälder. Ställ gärna barnets säng bredvid din säng om det går. Då kan du lätt lyfta över barnet till dig när det ska äta under natten. Lägg över barnet i sin säng när barnet ska sova igen.

Många nyfödda barn sover i sin förälders säng i så kallade babynest, som är en madrass med mjuka kanter. Det finns ännu ingen forskning på om babynest är tillräckligt säkert för barnet. En viss risk finns att en vuxen kan råka rulla över de mjuka kanterna. Ett bättre alternativ kan vara ligginsatsen från barnvagnen som har högre och hårdare kanter.

Barnet ska inte vara för varmt. En pyjamas och en tunn filt brukar vara lagom. Tänk på att ha härligt mjuka och gosiga kläder.

Kan vi sova tillsammans när barnet blir äldre?

Risken för plötslig spädbarnsdöd minskar när barnet blir lite äldre. Vid ungefär 5 månaders ålder kan många barn vända sig själv i sömnen. Barnet kan då sova i din säng, men var noga med att lägga ditt barn i höjd med ditt huvud.

Även äldre barn kan behöva närhet på natten. För en del barn och föräldrar går det bra att sova tillsammans. Ett alternativ kan vara att lägga en madrass på golvet nedanför din säng. Då vet ditt barn att madrassen alltid finns där om ditt barn behöver det. Men försök först att barnet ska känna trygghet i sin egen säng.

Det är vanligt att barn får problem med sin sömn i olika perioder, även de barn som brukar sova bra. På 1177 Vårdguiden  finns praktiska råd och illustrationer som visar hur du kan hjälpa ditt barn att sova bättre.

Text: Nathalie Dahlin Bengtsson

Publicerad av Kids&Family