Att adoptera ett äldre barn

Adoption är en fantastisk möjlighet till att bli förälder och skapa ett tryggt och levande hem med all dess glädje och utmaningar. Att adoptera innebär att uppta en person som sitt eget barn. Många förknippar adoption med en bebis eller ett litet barn, men många äldre barn är också i behov av en familj.

Vi har träffat Mensur och Isabella som är mitt uppe i en sådan process. 

Av och till har Adoptionscentrum svårt att hitta adoptivföräldrar. Många har uppfattningen att det är svårt att adoptera och att det tar lång tid. Det finns dock många barn som de får förfrågan om men som Adoptionscentrum inte hittar några föräldrar till, främst barn i åldern runt eller över fem år, ibland också syskonpar.

Ett par makar som haft en lång resa till sitt adoptivbarn är Mensur Hubana, 59, och Isabella Röger, 42 år. De började resan för femton år sedan. Isabella har sedan ett tidigare förhållande dottern Emilia som idag är 23 år. När dottern endast var fem år gammal lämnade hennes pappa jordelivet i sviterna av ALS. Mensur kom in i Isabellas och Emilias liv ett år senare och har tagit sig an papparollen sedan dag ett.

Paret ville skaffa ett barn tillsammans och efter tre misslyckade IVF-försök bestämde de sig för att adoptera. Paret är bosatta i Luleå och för femton år sedan fanns där en föreskrift som gjorde att Mensurs ålder, som då var 42 år, ansågs för hög för att godkännas som adoptivförälder. Besöken, avslaget och alla möten med kommunen öppnade för ett nytänkande och paret beslutade sig istället för att bilda ett familjehem.

– Vi gick utbildningar och fick vårt första familjehemsbarn, vi hade aldrig haft det tidigare, säger Mensur.

Åren gick och paret har haft flera familjehemsbarn. Isabella driver ett hunddagis och hundkurser, och en höstdag år 2018 kom en kund in och berättade att Luleå tagit bort föreskriften om ålder för adoption.

– Jag blev jätteglad och var snabb med att ordna alla papper för att kunna skicka in en ny ansökan. Vi kontaktade Adoptionscentrum och såg till att få fram alla intyg, berättar Isabella.

Då familjen varit familjehem under flera år fanns goda omdömen från kommunen vilket stärkte ansökan som skickades in. Paret hade fem år tidigare gift sig, men då de bedrivit familjehem hade de inte haft möjlighet att åka på någon bröllopsresa. I början av juni 2019, två dagar innan avfärd till New York, fick de beskedet på posten – de hade blivit godkända som adoptivföräldrar.

– Vi blev såklart jätteglada när vi fick ta del av beskedet, men vi kände även en viss sorg då samma beslut borde ha fattats femton år tidigare, säger Mensur.

Isabella fortsätter:

– Lyckan var total och vi åkte iväg på vår bröllopsresa. När vi kom hem fick vi förfrågan om ett barn. Men det kändes inte rätt för oss, det var mycket som inte synkade på det privata planet och Adoptionscentrum hade varit tydliga med vikten av att våga tacka nej.

Fyra månader senare, strax innan jul 2019, fick de besked om en nioårig flicka från Serbien. Paret bokade biljetter för att resa till flickan som fram tills nu bott i ett familjehem. Resan var planerad till 15 mars, men då lamslogs hela världen av coronapandemin och resan kunde inte genomföras. När vi träffar paret befinner vi oss i mitten av maj och det råder fortfarande oklarheter kring när paret kan resa till sin dotter.

– Det är tråkigt att det dragit ut på tiden, vi vill träffa henne nu, vår Katarina som flickan heter. Jag har opererats för hjärt- och njurtransplantationer så jag måste hålla mig frisk då jag utgör en riskgrupp och vågar inte chansa och riskera att bli sjuk, säger Isabella.

Isabella är själv adopterad från Chile och förstår att de flesta vill adoptera ett mindre barn under fem år.

– Min mamma adopterade mig när jag var åtta veckor gammal. Hon adopterade även min bror som var sex år och hans bakgrund kom att påverka honom. Han hade blivit flyttad från olika barnhem och hade och har tydliga minnesbilder från den tiden. Jag minns ingenting så mitt liv och minnesbilder börjar här i Sverige. Det är en större utmaning att adoptera ett äldre barn, men vi ser positivt på det. Det finns många äldre barn som är i behov av en familj, säger Isabella.

Mensur kommer från Bosnien och ser en stor fördel i att han och Katarina talar samma språk.

– Jag har ett hus i Bosnien och släkt där. Katarina kommer att kunna prata och samtala med både mig och mina släktingar. Att vi talar samma språk underlättar givetvis och det kommer att minska risken för missförstånd.

De båda berättar om den stora skillnaden i att nu få adoptera i jämförelse med att vara ett familjehem.

– Katarina kommer att stanna hos oss, vi kommer att uppfostra henne och hon blir en del av vår familj för alltid. Som familjehem uppfostrar vi barnet, tar hand om det och sedan får barnets föräldrar oftast tillbaka sitt barn.

Nu hoppas Isabella och Mensur att de snarast möjligt får träffa sin dotter, lära känna henne och ta med Katarina hem till hennes nya liv i Luleå.

Vi önskar familjen all lycka till.

Fakta om adoption och Adoptionscentrum

Det finns många barn i världen som är i behov av en familj som vill adoptera. Adoptionscentrum vill nå ut med budskapet att det finns fler barn som behöver en familj än vad det finns familjer som är intresserade av att adoptera.

De allra flesta av barnen som får adoptivfamilj är under två år, men det finns många fler barn i världen som behöver en familj. Det handlar då främst om lite äldre barn, barn över femårsåldern, samt syskonpar. Som barnrättsorganisation är det självklart för Adoptionscentrum att alla barn har rätt till en familj och vi vill hjälpa fler att adoptera de barn som redan finns. Vi tycker att adoption är ett fantastiskt familjebildningsalternativ.

Familjen i artikeln har generöst delat med sig av sina tankar inför den stundande adoptionen och vi önskar dem varmt lycka till. Det finns också många andra som kan berätta om sin barnlängtan och om glädjen över att få bilda familj genom adoption.

Adoptionscentrum är en medlemsorganisation för de som vill adoptera, har adopterat och är adopterade. Vi har också auktorisation för att förmedla internationella adoptioner från 14 länder. Sedan starten för drygt 50 år sedan har vi förmedlat 25 000 adoptioner.

Isabella och Mensur delar med sig av sin adoptionsberättelse

Är du intresserad av att adoptera, välkommen att kontakta Adoptionscentrums rådgivare via radgivare@adoptionscentrum.se eller

08-587 499 00.


Publicerad av Kids&Family

centrum , adPoptionscentrum, adoptionscentrum