Vem kan donera bröstmjölk och vart vänder man sig?
Alla nyblivna mammor som har ett överskott av bröstmjölk är välkomna att höra av sig till sin lokala Modersmjölkcentral för att donera bröstmjölk. Varje droppe mjölk är värdefull.
Man kan donera bröstmjölk i tre månader efter sin egen förlossning
Mjölkens näringsinnehåll ändras över tid och de små barnen som får donatormjölk behöver den näringsrika mjölken för att växa och utvecklas i sin egen takt, samtidigt som det ska vara skonsamt för tarmarna som inte hunnit utvecklas fullt ut.
Hur går det till när man vill donera bröstmjölk?
Via modersmjölkcentralen fyller man i en hälsodeklaration som granskas av en ansvarig läkare. Under tiden som mjölken pumpas ut, vill man se att mamman inte ätit mediciner eller konsumerat alkohol eller tobak, fått blod eller har någon smitta. Därefter tas ett blodprov på mamman för att säkerställa att hon inte har hepatit B , C eller hiv. Om hälsodeklarationen och blodprovet blir godkänt, får mamman låna en bröstpump för att kunna pumpa ut mjölken hemma.
Det är viktigt att man är noggrann med hygienen
Rena händer och bröst. Även pumptrattar och flaskor måste rengöras ordentligt för att det inte ska hamna bakterier i mjölken i samband med urpumpning. Mjölken bakterieodlas innan den blir godkänd för användning och sedan genomgår den en pastörisering.
Donerar man hemifrån, förvaras den frysta mjölken förpackad hemma, tills det är dags att lämna in en större mängd.
Innan mjölken paketeras gör man en bröstmjölks analys för att se mjölkens näringsinnehåll
Alla som donerar bröstmjölk, får en symbolisk ersättning av landstinget, för att de bidrar med livsviktig näring till sjuka, nyfödda barn.
Vilka barn får den donerade bröstmjölken?
De barn som får donerad bröstmjölk på sjukhusen, är barn som är födda före vecka 34. Om det är brist på donerad bröstmjölk drar man gränsen vid 32 veckor. Därefter ger man individanpassad modersmjölkersättning så länge som det behövs, om mamman inte fått igång egen mjölkproduktion. Även sjuka fullgångna barn kan ibland av olika skäl ha svårt för att tolerera modersmjölksersättningen och behöva donerad bröstmjölk.
Restriktioner och förutsättningar kan variera i olika landsting.
Publicerad av Kids&Family