Carolina Klüft – För ett liv i rörelse

Carolina Klüft är en av Sveriges bästa friidrottare genom tiderna. Rörelse och idrott har alltid varit en stor del av hennes liv. Idag brinner hon för att få fler barn och unga i rörelse och skapa bättre förutsättningar för den yngre generationen. Vi har träffat Carolina för att prata om de utmaningar vi står inför, hur vi alla kan bidra och hur acceptans skapar mer harmoni i livet.  

Allt mer stillasittande barn och unga är ett stort problem, inte bara i Sverige utan hela världen. Någon som brinner för att få fler i rörelse är Carolina Klüft. Vi alla känner igen henne från friidrottsscenen. Hennes explosivitet och fart har bidragit till att hon fortfarande innehar Europarekordet på 7 032 poäng i sjukamp. Som 22-åring blev hon den yngsta friidrottaren som erövrat samtliga fem internationella guldmedaljer: olympisk, världsmästerskap (inne och ute) samt Europamästerskap (inne och ute). Idrott och rörelse har alltid betytt mycket för Carolina och gör det fortfarande. Hennes inställning har alltid varit att det viktigaste är att ha roligt och vinna över sig själv.  

Idag har Carolina lagt idrottskarriären på hyllan, även om sporten fortfarande är en stor del av hennes livsstil. Och aktivitet, rörelse och hälsa står fortfarande på den dagliga agendan men nu med fokus på barn och unga. 

År 2016 grundade kronprinsessan Victoria och prins Daniel organisationen Generation Pep som arbetar för barn och ungas hälsa. Sedan starten jobbar Carolina för den icke vinstdrivande organisationen och för två år sedan blev hon verksamhetschef. Tillsammans med Generation Pep arbetar Carolina för att underlätta för alla barn och ungdomar att leva ett hälsosamt liv.  

– Jag har alltid varit intresserad av samhällsfrågor och engagemang. Jag tycker det är spännande att se mekanismerna som ligger bakom detta och även se förändringarna som vi kan bidra till, säger Carolina.  

Hennes fokus och erfarenheter av idrott och rörelseglädje har bidragit till mycket för organisationen.  

– Jag vet vad rörelse bidrar till och jag vill vara med och skapa goda förutsättningar för nästa generation så gott jag kan. Tillsammans med andra organisationer och företag kan vi få barn och ungdomar att leva ett mer hälsosamt liv.  

Carolinas stora engagemang i frågor som rör barns och ungas hälsa bidrog även till att hon nyligen blev utnämnd till medicine hedersdoktor vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.  

– Det känns väldigt hedrande att få detta utnämnande. Det känns bra och viktigt att Generation Peps arbete med prevention för en god hälsa uppmärksammas och särskilt när fokus är barn och unga.  

Det är svårt att nämna en specifik faktor till varför stillasittandet successivt ökar bland barn och unga. Skärmens intåg har gjort att vi alla sitter mer stilla, oavsett ålder, och nätet bidrar även med vissa baksidor. Socioekonomiska faktorer och skillnader är också ett hinder i arbetet för att få fler i rörelse. Barn som lever i en familj med en låg eller icke existerande inkomst har inte samma eller liknande förutsättningar eller utbud av aktiviteter. En annan viktig faktor till ett mer hälsosamt liv är mat.  

– Idag finns det så mycket av allt, förpackningarna har blivit större och ohälsosam mat är oftast billigare än hälsosam kost.  

Endast två av tio barn når rekommendationen om 60 minuter fysisk aktivitet i genomsnitt varje dag. Generation Pep arbetar med att främja fysisk aktivitet och kost.  

– Vi vänder oss framför allt till vuxna som kan påverka. Genom organisationer kan vi arbeta med dessa frågor och göra insatser för att påverka strukturer och samhälle med allt från barnhälsovård till sjukvård och skola. 

Generation Pep sprider kunskap och gör stora kommunikativa insatser, bland annat med en rapport som släpps varje år och som bidrar till konkreta initiativ och aktiviteter som gör att fler får möjlighet till rörelse.  

– Det här är ett fundament för mig. Jag har alltid jobbat med min kropp och har alltid mått bra av fysisk aktivitet. Rörelseglädjen är stark och jag bär med mig det än idag. Det var mitt jobb under några år och jag vet hur betydelsefullt det är, oavsett om det är en promenad eller att få genomföra ett svettigt träningspass. 

Hur kan samhället hjälpa till för att motverka stillasittandet bland barn och unga? 

– För det första så ska man inte känna dåligt samvete eller skuld över att man inte lyckas få sina barn i rörelse. Börja istället med att titta på vad just du kan göra. Lägg undan skärmen, ta en rörelsepaus eller en promenad ihop och se vad som händer.   

Alla har olika chanser och förutsättningar och även de små rörelsestunderna är positiva och viktiga för barn och ungdomar.  

– Att äta middag tillsammans är också viktigt. Det bidrar till en hälsosam relation till mat och kost och ger barnen bättre förutsättningar att få i sig den mat de behöver.  

Carolina betonar även att våga ställa krav på barn och unga.  

– Om barnet lätt blir stillasittande framför datorn kan det vara en bra idé att lägga in en rörelsepaus varje timme. Berätta även för barnet om hur rörelse kommer att påverka hen positivt. Ökad koncentration och mer energi som barnet kommer att ha nytta av efter aktivitetspausen.   

Sedan Carolina blev mamma beskriver hon det själv som om engagemangsvolymen vridits upp.  

– Jag har alltid tyckt att dessa frågor varit viktiga. Men sedan jag blev mamma har det blivit ännu viktigare för mig. Jag tillägnar ett ännu större engagemang nu och jag blir även mer berörd.  

För sex år sedan föddes Patriks och Carolinas första dotter och idag är de en familj om fem.  

Hur upplevde du att det var att bli mamma? 

– Skithäftigt! Jag är äventyrslysten, gillar utmaningar och dras till det. Hela mammarollen handlar om att bli utmanad. Vad klarar jag? Vad lär jag mig? Vad gör jag för misstag? Alla dessa frågor och svar hjälper mig att utvecklas som människa. Det är en konstant läroresa.  

Hur skulle du beskriva dig själv som mamma? 

– Jag är inte så annorlunda som mamma mot hur jag skulle beskriva mig som person. Jag har mycket tålamod, men kan tappa det också och bli arg. Men det tar tid innan man får mig ur balans. Jag är en nyfiken mamma som tycker det är spännande att se vad mina döttrar går igenom och upplever. Vi pratar mycket i vår familj, om känslor och upplevelser.  

Är ni själva en aktiv familj? 

– Ja, det är vi. Våra barn gillar att röra på sig och är nyfikna på sådant de själva gillar. Om det så innebär att tillåta barnen att bygga en hinderbana i hela huset, deras kreativitet och rörelse uttrycks tydligt. Vi är ute mycket tillsammans, vi fixar och donar i trädgården och cyklar ofta ihop.  

Carolina och hennes man Patrik Klüft valde att lämna Stockholm för att bosätta sig i Järvsö. Både Patrik och Carolina har under idrottskarriärerna flyttat runt mycket beroende på jobb och idrott.  

– Vi testade att bo här på prov och tyckte det var härligt. Naturen är nära inpå och ger hela familjen fina möjligheter. Vi fastnade för att bo här helt enkelt.  

Vilka är de största utmaningarna med att få ihop det så kallade ”livspusslet”? 

– Det handlar om att prioritera sin tid. Man måste förstå att man inte får allt på samma gång och att allt har sin tid. Under vissa perioder blir det mindre eller inget alls av vissa saker. Jag accepterar också att vissa saker inte alltid kan prioriteras. Emellanåt får det vara stökigt hemma och vi hinner inte alltid med tvätten utan måste prioritera bort det. Man får se till vad varje vecka kräver av familjen. Ett problem är de för höga kraven man har på sig själv där allt ska kännas så i fas. Vissa saker får vänta eller pausas. Det är viktigt att skapa, acceptera och bygga upp en hållbar livssituation.  

Fakta:

Namn: Carolina Klüft. 

Ålder: 38. 

Familj: Maken Patrik och tre döttrar födda 2014, 2017 och 2019. 

Gör: Verksamhetschef för Generation Pep. 

Livsmotto: Du kan! Inget berg är för brant! Om du tror blir det sant! Du kan! 

Text: Sara Ericsson
Foto: Kate Gabor
Publicerad av Kids&Family