Ofrivillig barnlöshet, IVF och barn som föds för tidigt.

Lilla Scilla känguru är en barnbok som tar upp ämnen som sällan skildras i barnlitteraturen: ofrivillig barnlöshet, IVF och barn som föds för tidigt. Boken vill ge hopp till både barn och föräldrar.

Omkring 7 000 barn i Sverige föds varje år för tidigt. Tre procent av alla barn som föds i Sverige har kommit till med hjälp av IVF. Men det är sällan som de här barnen ges plats i litteraturen. Jag har tidigare skrivit om de här ämnena för vuxna: om barnlängtan och IVF i diktboken Pärlemor, och om en svår graviditet och prematurfödsel i uppföljaren Fosterlandet.

När jag kom hem med min bebis efter tre månader på lika många neonatalavdelningar, började jag tänka på att jag ville skriva en barnbok. Det finns inte många barnböcker som skildrar de tidigt födda barnens speciella erfarenheter. Några år senare skrev jag boken och nu ges boken Lilla Scilla känguru ut på Tallbergs förlag. Klaudia Drabikowska har gjort de fina illustrationerna.

Med boken vill jag ge hopp till familjer som har fått en liten prematur. För de allra flesta blir livet bra, också för de extremt för tidigt födda barnen, även om de får en mycket tuff start på livet. Jag vill också att de prematurfödda barnen ska få den här boken läst för sig och förstå vad de har varit med om. Och jag vill att den stora allmänheten, som sällan vet något om prematurfödda barn men ofta har fördomar, ska få ökad förståelse. Själv hade jag behövt den här boken som nybliven prematurförälder – nu har jag skrivit den för andra.

Illustrationen är hämtat ur Lilla Scilla känguru och illustrerad av Klaudia Drabikowska

Cecilia Alstermark är författare, journalist och skrivpedagog. Hon har tidigare skrivit om barnlängtan och IVF i diktboken Pärlemor och om att föda barn för tidigt i uppföljaren Fosterlandet. Lilla Scilla känguru (Tallbergs förlag) är hennes första bok för barn. Cecilia bor i Stockholm med sin man och dotter.

Publicerad av Kids&Family