Michaela Forni -Influencer med ofiltrerad operfektion

På ett lättsamt, avskalat och öppenhjärtigt sätt visar hon såväl unga tjejer som nyblivna mammor att ingen är perfekt. Nu är hon aktuell med en ny bok och en app som erbjuder allt hon själv saknat. Vi har träffat Michaela Forni för att prata om mammalivets ironi, den obefintliga sömnen och den fullständiga lyckan över livets viktigaste pusselbit.


Hon är entreprenör, författare och en av Sveriges första – och största – bloggare. Sociala mediekreatören Michaela Forni har levt ett liv i offentligheten i över tio år, och vi har fått följa henne genom livets olika faser. Michaela Forni, influencer
– Jag har delat med mig av livet oavsett hur det sett ut och jag uppskattar den möjligheten med sociala medier-världen, säger Michaela Forni när Kids and Family träffar henne.

Michaela Fornis inlägg på sociala medier idag skiljer sig mycket, men samtidigt lite, mot hur de såg ut tidigare.

Det är lika ärligt, öppenhjärtigt, avskalat, modesäkert och innehåller hennes talangfulla sätt att sätta ord på känslor. Den stora skillnaden i då och nu är moderskapet.

För att besvara vem man är så halkar man lätt in på vad man gör. Å andra sidan går det lite hand i hand. Jag är en 31 år ung, nybliven mamma som älskar att äta pasta, hänga med familjen, mysa hemma, kolla serier och vara uppe alldeles för sent om kvällarna, säger Michaela med glimten i ögat.

För ett och ett halvt år sedan föddes Michaelas och fästmannen Damonds son Dante.

– Jag var världens bästa förälder innan jag blev det, säger Michaela med ett skratt. Michaela Forni, influencer
– Jag hade en tydlig vision om hur jag skulle vara som mamma och vad jag skulle tillåta. Idag tycker jag att Dante kommer undan det mesta med en axelryckning från min sida.

Michaela Forni beskriver sin son som modig när det passar, social, trygg, glad och en sann ”drama queen”.

– Både jag och Damond är dramatiska människor.

Det är allt eller inget som gäller, så att vår son blivit likadan är inte förvånande. Jag tycker det är fantastiskt att det finns så mycket personlighet i en så liten människa som har levt så kort tid.

För tre år sedan skrev Michaela boken Jag är inte perfekt, tyvärr – Om ångest, oro och konsten att vara snäll mot sig själv. En självhjälpsbok om att våga vara operfekt.

Har du blivit mer accepterande mot dig själv som mamma?

– Ja, och man mognar mer och mer för varje år. Det i kombination med djupare insikter om sig själv resulterar i att man inte är lika hård mot sig själv.

Har samhället blivit mer accepterande?

– Tyvärr har vi en lång bit kvar på vägen mot ett mer accepterande samhälle. Det är normstyrt, och dömande mot den som försöker gå utanför normen.


omslagsintervju med Michaela Forni


Michaela Forni lyfter vikten av det stöd som kvinnor ger varandra

– Det finns ett starkt systerskap, jag känner mig inte ensam som mamma för det finns ett stort stöd med många medsystrar som backar upp när det behövs.

Något Michaela lyfter som problematiskt är ”mom shaming”

– När jag blev mamma började allt fler tycka till om allt. Alla föräldrar gör sitt bästa för att vara en så bra förälder som möjligt, något som tycks förglömmas i den digitala världen. Bara för att du gör på ett sätt så betyder det inte att det är rätt och att något annat är fel.

Det var inte bara det hårdare klimatet på nätet som förundrade Michaela. Att bli mamma var mycket tuffare än hon trodde.

– Alla hade fått det att se så enkelt ut. Jag fick kliva ned från mina höga hästar, där jag tidigare hade klarat av så mycket och stora saker i mitt liv. Alla klarar av att skaffa barn, men jag kände inte att jag klarade det.

Michaela fortsätter berätta att det främst var sömnen som knäckte henne. Från dag ett var Dante en bebis som hade svårt att komma till ro, och han sov oroligt när han väl somnade.

-Bristen på sömn chockade mig, jag önskar vi hade varit mer beredda på det.

Humor och acceptans räddade relationen, berättar Michaela

– Vi har försökt att se humorn i situationen. Efter en tuff natt har vi suttit tillsammans vid frukosten och pratat högt om att det inte är vår relation som är trasig utan det ekande sömnbehovet. Vårt viktigaste vapen har varit skrattet, utan det hade vi inte orkat den tuffa perioden tillsammans och det har gjort oss starkare än någonsin. Även om det är och har varit riktigt tufft så har vi skapat en människa ihop som vi älskar gränslöst.

En kväll när Dante var sju veckor och hade sitt allra värsta skrikutbrott tog Damond chansen. Michaela hade köpt med hamburgare hem och var redo för middag. Dante hade en ny body på sig med en röd text där det stod ”Mommy will you marry my daddy?” och bland bebisskrik och burgare föll Damond ned på knä.

– Det var och är så fint att välja varandra i den vanliga vardagen. En viktig påminnelse under tuffa perioder och vakna nätter.

Under hela graviditeten och första tiden som mamma skrev Michaela ned tankar och känslor. Då pekpinnarna på nätet hindrade henne från att dela allt valde hon att hålla det för sig själv, vilket nu resulterat i en ny bok. Under hösten kom boken My Baby Book ut där Michaela på ett öppet och personligt sätt skriver om sin egen graviditet och babylycka. Hon skriver även på ett utlämnande sätt om humörsvängningar, foglossning, oro för missfall och allt annat hon upplevt.

– Det var viktigt för mig att dela med mig av olika måenden från graviditeten och tiden efter förlossningen. När jag fick upp Dante på bröstet kände jag inte alls att det var den lyckligaste stunden i mitt liv. Jag var helt slut och hade inte ork att känna något. Den känslan var inget jag var beredd på, och nu när jag skrivit om den så har det visat sig att jag delar den upplevelsen med många andra mammor.

I boken finns inga filter och Michaela har valt att skriva på ett sätt som får läsaren att känna att hon pratar med en vän

– Den är baserad på vad jag själv hade velat läsa, som en ärlig handbok med glimten i ögat och en stor dos humor.

Michaelas vänner har varit delaktiga i boken och anonymt fått skicka in vad som chockade dem mest efter förlossningen.

– De delar allt från historier om förstoppning, läckande bröst till bebisbajs och spyor så långt ögat kan nå.
Michaela och Damond kände att de inte hade nog med projekt ihop och valde att snabbt att skaffa bebis nummer två i form av ett bolag. I takt med vakna nätter och utmaningar under graviditeten, förlossningen och föräldralivet ville de skapa en app med allt som de själva hade behövt.

Baby Journey är världens finaste app och något som många med mig saknat, vår passion för detta är så stark och det känns stort och viktigt att kunna hjälpa andra, säger Michaela Forni.

– Mycket som riktar sig till kvinnor är vanligtvis skapat av män, nu har jag som själv gått igenom dessa stadium utvecklat appen ur ett kvinnligt perspektiv.

Michaela Forni , influencer

Responsen har varit positiv och redan första dygnet efter lanseringen hade 10 000 nedladdningar gjorts

– Det här är första stadiet, vi har många idéer och vill skapa ett helt universum inom området i framtiden.

Men är det något livet lärt Michaela så är det att se de fina stunderna i allt och inte blicka för mycket framåt.

– Om man försöker ha en tydlig plan så blir man oftast besviken, det är bättre att inte blicka för långt fram utan försöka leva mer här och nu och njuta av det som sker runt omkring. Att få se en person som man älskar så gränslöst som sin son, se hans ”första” av allt, det är en lycka jag aldrig tidigare upplevt, avslutar Michaela. Michaela Forni , influencer

erättar Michaela Forni , influencer

Namn: Michaela Forni

Gör: Författare, företagare, social media-entreprenör

Familj: Fästmannen Damond 36 år, sonen Dante 1,5 år

Bor: Stockholm

Aktuell med: Boken My Baby Book och appen Baby Journey

Till Michaela Fornis blogg

Text: Sara Ericsson
Foto: Lisa Höök
Publicerad av Kids&Family