LEKANDE LÄTT MATLAGNING MED MATPIRATEN

Är det svårt att få barnen att våga smaka på nya maträtter?  Sitter barnen och tittar på paddan medan du själv stressar för att få fram en snabb och näringsriktig middag som alla i familjen ska tycka om? Det är inte helt lätt alla dagar. Matpiraten är en unik metod som kan få vardagen att flyta lättare och bringa matglädje.

Matpiraten är en enkel steg-för-steg metod som lär barnen vad våra kroppar behöver äta för att må bra. Metoden börjar alltid med grunden att skapa nyfikenhet och delaktighet på ett smart sätt.

Vem är matpiraten?

Matpiraten är en stolt figur med blått gaffelben och en gul fladdrande cape, utrustad med grönt svärd och röd sked. Han gör det busenkelt att förklara om näringslära så alla förstår.

Kolhydrater ger energi, och hos Matpiraten är det capen/manteln som är symbolen för det. Det är enklare att skoja till det och säga till ett barn att det kan bli lite väl fladdrigt och stökigt om du äter en massa bullar, än att tjata om att det inte är bra att göra det.

Och visst kan man tänka sig att det blir mer spännande att äta grönsaker om man tänker på det som ett svärd som skyddar kroppen?

Matpiratens färger

Hans cape/mantel är GUL och representerar kolhydraterna. När han rör sig så fladdrar capen. Den står för energi.

Hans svärd är GRÖNT och representerar antioxidanter, de skyddar honom från baciller och håller honom frisk.

Det BLÅ benet är symbolen för fett. Att vi smörjer vår kropp. Matpiraten börjar gnissla annars.

Den RÖDA skeden är uppbyggande protein för muskler, hår o hud.

Matlagningen ger värdefull tid tillsammans med barnen, där vi skapar och utforskar. Det är ett tillfälle att varje dag samlas kring maten. Att ge barnen kunskapen att ta hand om sin hälsa ger också oss som förälder en trygghet. Samtidigt skapar det goda vanor för resten av livet.

Från matkaos till matglädje

  • Hjälp med att få en fungerande matplanering.
  • Sänker prestationskraven, tar bort dåligt samvete om att vi borde bättre.
  • ”vuxenmat” och “barnmat” blir enkelt när alla äter samma mat
  • Inspiration till nya maträtter
  • När barnen är delaktiga kan vi slippa att truga, lirka, tvinga eller t.om hota – äter du inte upp så får du ingen glass. Finns det något område där barn verkligen har makt så är det här, att välja ja eller nej. 

Att se, provsmaka och känna dofter gör också att salivproduktionen startar och hela kroppen förbereder sig på att äta. Det bli något annat än att ropa ”nu är maten klar” och så ska barnet slita sig från sin lek och snabbt ställa om till mat.

Utifrån barnets intresse och föräldrarnas tid har Matpiraten olika spelsätt som stöd och gemensamt för alla spelvarianter är att minst ett kort från varje färg ska vara med. Vi behöver som bekant få i oss mat från olika näringsgrupper för att kroppen ska må bra.

Ett nytt och roligt sätt att använda sig av tallriksmodellen.

Med Matpiratens hjälp så lär sig även barnen tallriksmodellen men på ett roligare och enklare sätt.  

Ett mat-språk som alla förstår!

https://matpiraten.se

Publicerad av Kids&Family