Tandguiden

Tandguiden i samarbete med Flux.

Redan när ett barn får sin första tand är det bra att börja med tandborstningen. Om barnet vänjer sig tidigt går det lättare att göra tandborstning till en vana för barnet. Tandguiden

Hos barn upp till två år handlar det i första hand om att vänja sig vid att ha en tandborste i munnen. När den första tanden kommer är det dags att börja borsta regelbundet. Strax innan tanden bryter fram kan det klia i tandköttet och då kan det vara skönt för barnet att ha något att bita på, till exempel sin tandborste. Använd en tandborste med ett litet och mjukt borsthuvud. Tandguiden

Välj en tandkräm som har mild smak. Det finns tandkräm utan smak och som inte skummar. Du kan be din tandläkare om råd. När barnet får sina första tänder är det lagom med en klick tandkräm som inte är större än att den får plats på barnets egen lillfingernagel. Det är viktigt att tandkrämen innehåller fluor, som stärker tänderna. Att borsta morgon och kväll med fluortandkräm skyddar barnets tänder mot hål. Det finns tandkräm med olika fluorstyrka som är anpassat för olika åldrar. Fluor är viktigt för att stärka tänderna och hålla dem friska.

Frågor och svar Tandguiden

Hur viktigt är det att borsta mjölktänderna egentligen? Och hur länge ska man som förälder borsta barnets tänder?

-Att få in en bra tandvårdsrutin tidigt är viktigt. Så fort barnen får tänder ska du som förälder börja borsta dem. Borsta barnets tänder två gånger om dagen. På morgonen, helst efter frukosten och innan läggdags på kvällen.

Så viktigt är det att borsta mjölktänderna.

-Många föräldrar tror att man kan vara lite slarvig med borstningen av mjölktänder eftersom de ändå ska tappas. Det finns många anledningar att borsta mjölktänderna, här är tre av dem.

1. Mjölktänder utgör en bra grund

Tiden för mjölktänder är en bra och lång inlärningsperiod för barnet att lära sig just borsta. Att lära sig borsta tänderna och grundlägga goda vanor är viktigt att göra i tidiga år.

2. Obehagligt att laga hål

Mjölktänderna har tunnare emalj än de permanenta tänderna och drabbas lättare av karies, vilket i sin tur kan leda till smärta och obehag för barnet. Inte minst kan det vara obehagligt att behöva laga hål eller ta bort tänder i unga år.

3. Håller plats och guidar

En annan fördel med mjölktänder är att de hjälper till att ”hålla plats och guidar” de permanenta tänderna medan de växer upp. Om man behöver plocka bort mjölktänder med hål i riskerar de permanenta tänderna att växa upp på annan plats än önskat.

Därför är fluor så viktigt Tandguiden

– Fluor är ett helt naturligt grundämne som utgör den bästa förebyggande basen för våra tänder. Genom att borsta tänderna med fluortandkräm två gånger per dag stärker vi tändernas emalj och gör dem mer motståndskraftiga mot karies, det vill säga hål i tänderna. Små hål kan till och med läka ut och lite större stanna av.

Hur länge är lagom att borsta tänderna på barnet?

–Fokus bör ligga på att det ska vara rent när tandborstningen är klar. Alla ytor på tänderna ska borstas morgon och kväll med fluortandkräm.

Vad ska jag göra om barnet vägrar?

–Försök att leka fram goda vanor. Välj en tandborste med roligt motiv, låt barnet borsta själv och få känna sig delaktig. Borsta på varandra eller samtidigt, var en god förebild. De allra minsta barnen kan man ge en tandborste på skötbordet och låta dem gnaga på. De lite större barnen kan leka med eltandborsten. Viktigt är dock att vuxna alltid hjälper till. Var uthållig!

På vilket sätt kan Flux bidra till bättre tandhygien, även hos barnen?

–Flux hjälper vuxna och barn att hitta lätta, goda och roliga rutiner och vanor kring tandborstning och munhygien. Smak och förpackning är viktigt men också att produkterna är lätta få tag i. Samtliga Flux-artiklar är skonsamma, nyttiga för tänderna och uppmuntrar till goda vanor genom lek och fluor.

Hur farligt är godis för barnens tänder?

Tandhälsan i Sverige är god men tandläkare har sett en ökning på hål i tänderna hos barn. Barns mjölktänder har mycket tunnare emalj än vuxnas tänder. Därför får barn lättare hål i tänderna. Det är OK att äta godis och sötsaker, men det är viktigt med en bra rutin med tandborstning och kom ihåg att fluxa för att undvika karies.

Finns det något godis som är bättre än annat för tänderna?

–Allt godis är mindre bra för tänderna. Segt och klibbigt godis fastnar dock lättare i tänderna och sitter kvar i tändernas gropar längre än till exempel en hård sugtablett. Detsamma gäller klibbigt matintag överlag, som till exempel cornflakes.

Får man karies av godis eller är det en myt? Tandguiden

–Godis innehåller mycket socker som ger hål i tänderna, det vill säga karies. Frekvensen av sockerintag är den avgörande orsaken. Fluortanten gjorde entré i skolorna för första gången på 1960-talet. På grund av den dåliga tandhälsan bland eleverna fylldes muggar av 0,2-procentig natriumfluoridlösning som eleverna fick skölja med varje eller varannan vecka. Satsningen lyckades och tandhälsan blev bättre, därmed upphörde all fluorsköljning på skolorna och fluortanten försvann i början på 1990-talet. Tandguiden

 Faktaruta

Publicerad av Kids&Family