Barnbokserien om Karma och Jonar – inspirerar barn till mod och fördomsfrihet

Barnboksserien Karma och Jonar är en storslagen äventyrsberättelse som utspelar sig i det avlägsna landet Glimeria. Författare är den fiktiva karaktären Zelda Falköga, som också själv dyker upp som en karaktär i den andra boken Flykten. Målet med böckerna är att på ett spännande och nyskapande sätt lära barn om vänskap, mod och fördomsfrihet.

Karma och Jonar är en berättelse om en elvaårig flicka och en tolvårig pojke i landet Glimeria

Den berättar om hur de med mod och förslagenhet trotsar hot och faror för att rädda riket.

Efter att tillsammans besegrat de onda klipptrollen i den första delen har Karma och Jonar blivit bästa vänner. De umgås i smyg och allt verkar vara på väg att ordna sig i Glimeria – tills en dag då Karmas lillasyster blir tillfångatagen av korkade men elaka grusgnomer. I Flykten måste Karma och Jonar sätta sin egen frihet på spel för att försöka rädda henne.

Det visar sig att hela Glimerias framtid hänger på de två barnen, Karma och Jonar

De oväntade hjältarna utsätts för en rad äventyr i kampen för att befria Glimeria från Stendraken som har kommit för att stjäla landets magiska stjärnglöd. Med på äventyren är kinten Gala (ett slags blandning mellan katt och räv, vars päls byter färg vid olika känslolägen) och den svarta enhörningen Remus.

”Jag önskar att berättelsen om Glimeria bara var en saga”, säger författaren Zelda Falköga. ”Men jag har själv träffat de unga hjältarna Karma och Jonar, och historien om vårt möte finns med i Flykten.”

Karma och Jonar

Med en historia i Ronja Rövardotter- och Romeo och Julia-anda uppmanar böckerna till en fördomsfri blick och mod i att stå upp för vad som är rätt

Tilltalet i serien är modernt med en ambition att nå ut till en ung målgrupp. Med utgångspunkt i färgsprakande karaktärer och vackra illustrationer förmedlar Karma och Jonar ett fint och viktigt budskap – att våga när det behövs och att vara en god och lojal vän. Samtidigt genomsyras berättelsen av eviga frågor som hur det är att växa upp och de godas kamp mot de onda.

Zelda Falköga är en fiktiv avsändare, och bakom henne står en artist och författare som valt att förbli anonym i detta projekt. Zelda Falköga är en äventyrare och upptäcktsresande med mystiska och outforskade platser som specialitet. Hon är en av mycket få personer som någonsin har besökt landet Glimeria, och som har hört om landets öde med egna öron. I böckerna berättar hon för allra första gången om den största av alla sägner från landet, den om Karma och Jonars kamp mot Stendraken.

Som komplement till böckerna syns karaktärerna också i flera medier

Zelda Falköga och vännerna kan man möta på Instagram där de bland annat möter kändisar och talar med dem om mod och vänskap. De har också ett eget soundtrack på Spotify med namnet Genom eld. Till serien finns också en särskild lärarhandledning för Åk F-3. Det finns även ett introduktionshäfte med extramaterial. Allt för att serien på bästa vis ska kunna användas i barnets utveckling och lärande.

Böckerna om Karma och Jonar finns även som ljudböcker. – ANNONSLÄNK

Publicerad av Kids&Family